Vesti

Održan okrugli sto u Lopatnici u okviru projekta ”Zelenim aktivizmom do održivih lokalnih zajednica”

U okviru projekta ”Zelenim aktivizmom do održivih lokalnih zajednica” u petak 14. septembra 2018. godine, u selu Lopatnica, održan je okrugli sto, na kome je predstavljena analiza stanja i mogućnosti primene inovativnih decentralizovanih modela bioprečišćavanja otpadnih voda u ruralnim područjima.
Lopatnica je selo koje se nalazi na oko 25 kilometara od Kraljeva prema Raškoj. S obzirom da se nalazi na području netaknute prirode, bogata podzemnim vodama i termomineralnim izvorima, postala je centar seoskog turizma na ovom području. Problem Lopatnice je nedostatak infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Imajući u vidu potencijal za razvoj turizma i potrebu rešavanja problema otpadnih voda, za realizaciju druge radionice je odabrano ovo područje.
Tokom diskusije prisutnim učesnicima (meštanima, vlasnicima seoskih turističkih domaćinstava, predsedniku mesne zajednice, škole, predstavnicima civilnog sektora) su predstavljeni osnovni principi i mehanizmi izgradnje decentralizovanih ERM prečistača. Pokrenuta su brojna pitanja koja se odnose na praktične savete za primenu decentralizovanih sistema bioprečišćavanja otpadnih voda.
Projekat ”Zelenim aktivizmom do održivih lokalnih zajednica” uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine, realizuje udruženje Green limes u partnerstvu sa Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo.