Vesti

Održan treći okrugli sto u okviru projekta ”Zelenim aktivizmom do održivih lokalnih zajednica”

Dana 13. Novembra 2018. godine u Svečanoj sali grada Kraljeva u organizaciji Fondacije ‘’Green Limes’’ iz Beograda održan je treći po redu okrugli sto na temu mogućnosti primene inovativnih decentralizovanih modela bioprečišćavanja otpadnih voda na seoskom području Raškog okruga. Okrugli sto je realizovan u okviru projekta ”Zelenim aktivizmom do održivih lokalnih zajednica” koje je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine.
Na okruglom stolu su prisustvovali stručnjaci za ovu oblast – predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju koji su prisutnim predstavnicima mesnih zajednica sa teritorije grada Kraljeva objasnili osnovne principe funkcionisanja modularnih ekosistemskih procesora, i mogućnost njihove primene, kao decentralizovanih malih sistema posebno na ruralnom području.  Prilikom izrade analize mogućnosti primene ekosistemskih procesora na ruralnom području Raškog okruga, uočeno je da na ruralnim područjima postoji ozbiljan nedostatak komunalne infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, čime se značajno ugrožava kvalitet podzemnih voda i kvalitet života građana. Na osnovu sprovedene analize za ruralna područja je predložen drugačiji pristup u tretmanu otpanih voda, što podrazumeva izgradnju malih decentralizovanih postrojenja za tretman otpadnih voda na mestu nastanka, za manja naselja  ili grupu kuća koji su zasnovani na ekosistemskim rešenjima.
Prema njihovom izlaganju biotehnološka metoda prečišćavanja otpadnih voda zasnovana je na fitoremedijaciji, odnosno delovanju akvastičnih biljaka, koje ima višedecenijsko utemeljenje u razvijenim zemljama, naučnoj i stručnoj javnosti i dokazane pozitivne rezultate.
Na skupu je izneto da je poznato da jednostavna, pouzdana i jeftina rešenja dolaze iz prirode, kao i da priroda ima sposobnost samoobnavljanja i prečišćavanja vode. Međutim nekontrolisano trošenje resursa i zagađenje ne daju dovoljno vremena da priroda sistem obavi svoj posao, pa je potrebno primeniti i pospešiti već uspostavljene prirodne procese. Na skupu je izneto da su ekosistemski procesori jeftina i ekonomična rešenja, koja se mogu primeniti za manji broj objekata i mogu se jednostavno održavati.

Svi učesnici skupa se dobili primerak priručnika sa modelima ekosistemskih procesora i načinom njihove primene.